منطقه لاکن Lacaune در جنوب غرب فرانسه خاستگاه این نژاد می باشد. شیر این نژاد به عنوان شیر سالم و کامل با میزان چربی و پروتئین بالا و عطر و طعمیمطلوب توصیف می شود، بنابراین گزینه عالی برای تهیه انواع پنیر، ماست و بستنی میباشد .
لازم به ذکر است عمده شیر صنعتی تولید شده در اروپا محصول این نژاد است.خصوصیات این نژاد دومنظوره شیری- گوشتی از این قرار است:
* میش لاکن در 6 ماهگی بالغ شده و با توجه به چندقلوزا بودن آن(میانگینی در حدود 1.8 بره در هر زایش) ، در شرایط نگهداری مناسب می تواند در هر زایمان 2 الی 3 بره به گله اضافه نماید.
* آبستنی این نژاد در خارج از فصل جفت گیری به راحتی صورت می پذیرد و با توجه به نحوه مدیریت گله در جهت تولید شیر می تواند فاصله زایش های میش لاکن از 8 الی 12 ماه متغیر باشد.
*میش لاکن پس از هر زایش به مدتی در حدود ۲۴۰ روز با میانگین روزانه 2 الی 2.4 کیلوگرم شیر تولید می کند.
* این نژاد نسبت به شرایط سخت، مقاوم و سازگار بوده و با انتخابهای ژنتیکی انجام شده، سلامت غدد پستانی و مقاومت گوسفندان این نژاد در برابر بیماری ها افزایش یافته است. وجود این ژنها به همراه سیستم پرورش صنعتی و مناسب در این مجموعه باعث کاهش چشمگیر سلولهای سوماتیک در شیر تولیدی شده است . همانگونه که می دانید بالا بودن این سلولها در شیر، علاوه بر داشتن تاثیر نامطلوب در طعم شیر(ایجاد طعم شوری) باعث نامطلوب شدن کیفیت محصولات تولید شده به ویژه پنیر تولیدی می گردد.
*این نژاد فاقد دنبه بوده و این امر سبب بهبود ضریب تبدیل غذایی در این نژاد شده است. از این رو بره های نر نژاد لاکن جهت پروار و تولید گوشت گزینه مناسبی می باشند. همچنین نسبت گوشت به جثه در این نژاد در مقایسه با دامهای بومی بالاتر می باشد.
سالن شیردوشی مجموعه به نحوی طراحی شده است که دام از رفاه مناسب برخوردار می باشد و آماده سازی دام برای دوشش توسط پرسنل ماهر شیردوشی بصورت دقیق انجام می شود. دستگاه شیردوشی، تجهیزات سرمایشی و مخازن نگهداری شیر خام مجموعه از معتبرترین شرکتهای بین المللی خریداری شده و توسط نمایندگان آن شرکتها در ایران بصورت دوره ای مورد بازبینی و سرویس قرار می گیرند. نیروهای متخصص از روند آماده سازی دام برای دوشش تا پایان مراحل شستشوی دستگاه ها و تجهیزات نظارت کامل دارند تا شیر خام تولیدی، دارای بار میکروبی پایین و کیفیت بالا باشد.
پس از پایان هر نوبت شیردوشی، شیر خام جمع آوری شده در مخزن دامداری توسط کارشناسان مجرب صنایع غذایی شاغل در مجموعه نمونه برداری شده و در آزمایشگاه مجهز مجموعه بصورت کامل از لحاظ فیزیک وشیمیایی و میکروبی آنالیز می گردد.
نتیجه تلاش تمامی همکاران در کنار استفاده از تجهیزات مدرن و به روز موجود در دامداری، تولید شیر با کیفیت و مرغوب می باشد.